O situaci v Izraeli a v Gaze

9. 5. 2024

čas čtení 5 minut
David Hearst, šéfredaktor časopisu Middle East Eye, hovoří o složitosti jednání o příměří mezi USA, Izraelem, Hamásem, Egyptem a Katarem, zejména o roli ředitele CIA Billa Burnse. Vysvětluje také podrobnosti vyjednávacích rozhovorů a odolnost Hamásu navzdory izraelským vojenským operacím.
Poté, co Izrael odmítl dohodu o příměří, kterou podepsal Hamás, zůstávají otázky ohledně role, kterou v tom všem sehrál ředitel CIA Bill Burns. Burns byl přítomen v Káhiře i v Dauhá, kde se dohoda o příměří uzavírala. Jeden z mých zdrojů mi řekl, že to není tak, že by Burns byl v Káhiře hrát v kasinech nebo se koupat na pláži v Dauhá, egyptský úředník a západní diplomat, s nimiž hovořila agentura Associated Press, tvrdili, že Burns schválil první verzi dokumentu a povzbuzoval Hamás, aby ji podepsal s plným vědomím Izraele. 

Poté došlo ke dvěma malým změnám, které však nebyly považovány za zlomové pro dohodu. Jak je tedy možné, že ve chvíli, kdy Izrael dohodu odmítl, Amerika řekla, že to byl jen protinávrh Hamásu?

Víme, že v izraelském válečném kabinetu existují rozpory, ale tento scénář vyvolává možnost rozkolu i v americké administrativě. Nebo přinejmenším slabosti. 

Ať tak či onak, Hamás to nepovažuje za svůj problém. Jsou si jisti, že přežijí vše, co na ně Izrael nyní v Rafáhu vrhne, a jsou si jisti svou schopností zlikvidovat dva hlavní válečné cíle Izraele - získat zpět rukojmí a dekapitovat Hamás. 

Ale proč jsou si tak jistí? Opakovaně senám sděluje, že izraelská armáda rozbila většinu sil Hamásu a že v Rafáhu zůstaly nedotčeny pouze čtyři prapory. Když jsem se na to zeptal zdroje, který dobře zná vojenskou situaci Hamásu, vysmál se myšlence, že Hamás je v Rafáhu zády ke zdi. Poukázal na to, že všude izraelské síly ustupují. Bojovníci Hamásu se velmi brzy všude znovu objevují.  

Řekl také, že jedním z důvodů poslední izraelské nabídky svého stažení z koridoru Netzarim, silnice vybudované od východu na západ, která má přerušit veškerý pohyb mezi severem a jihem, byla podle něj  zranitelnost jejich sil střežících silnici před útokem. 

Hamás získal tolik rekrutů, kolik si jen mohl přát. jakmile si všechny frakce v Gaze uvědomily, že jde o existenční válku proti všem Palestincům, a má tolik vysoce výbušných látek, kolik potřebuje. Tu dodává sám Izrael v množství nevybuchlých bomb a raket, ve skutečnosti v takové tonáži, že podle výpočtů expertů OSN by odminování veškeré nevybuchlé munice trvalo 14 let. 

Hamas měl v Gaze dvě překážky. První přišla v lednu, kdy se Izrael pokusil uzavřít dohodu s jednotlivými kmenovými vůdci, aby řídili své oblasti bez schválení nebo dohledu města Gazy. To bylo ve veřejném prohlášení Nejvyššího úřadu pro palestinské kmeny jasně odmítnuto. 

Druhý pokus o odstavení Hamásu byl vážnější. Vymyslelo jej Jordánsko, Egypt a Saúdové a uskutečnil jej Madžíd Farádž, tajný šéf zpravodajského aparátu Palestinské autonomie. Desítky agentů tajné služby PA pronikly do Gazy v přestrojení za ochranku konvojů od egyptských hranic. Někteří z této skupiny se dostali až na sever k nemocnici Al Šífa ve městě Gaza a údajně poskytli izraelským silám zpravodajské informace, což vedlo k druhému přepadení této nemocnice. 

Většina skupin zůstala v Rafáhu, kde se snažila zřídit velitelství v budově palestinského Červeného půlměsíce. Spiknutí bylo odhaleno, když se hladoví obyvatelé vrhli na nákladní auta a muži Palestinské samosprávy vytáhli zbraně. Hamás je všechny zatkl a přiměl své důstojníky, aby se přiznali. 

Sedm měsíců nepřetržitého bombardování ponechává Hamásu jistotu, že dokáže přečkat bouři, která ho v Rafáhu čeká. Destrukce v takovém rozsahu, jaká postihla velké části města Gazy a Chán Unis, je podle nich dvousečná zbraň, která vystavila Izrael dvěma nejvyšším mezinárodním soudům. 

A v mezinárodním měřítku to bezprecedentním způsobem pocítili Biden a Netanjahu, nikoli oni.  

Nelze se vyhnout skutečnosti, že nadcházející bitva o Rafáh bude jednou z nejkrvavějších z celého války, s řadou masakrů, za které bude podle mezinárodního práva nést odpovědnost Izrael.  Lidská cena bude vysoká, v neposlední řadě mezi částí uprchlíků, kteří žijí v domech a nemohou se přestěhovat ze stanů. 

Ale po obsazení Rafáhu bude mít Netanjahu ještě větší bolest hlavy než nyní. Jak vyhlásit vítězství, když se dívá porážce do tváře?


1
Vytisknout
1339

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024